BURNOS SVEIKATOS PROBLEMOS ?

- Medų;
- Cukrų;
- Džiovintus ir konservuotus vaisius;
- Sultis;
- Greitą maistą;
- Saldintus, gazuotus gėrimus;
- Saldžius produktus (saldainius, ledus ir kt.).
- Pienas ir jo produktai;
- Švieži vaisiai ir daržovės (kiviai, salierai, morkos, svogūnai, petražolės);
- Sezamo sėklos;
- Riešutai (anakardžiai, migdolai, graikiniai);
- Grūdai;
- Juodasis šokoladas;
- Mėsa ir žuvis;
- Arbata;
- Tabako kramtymas didina dantų ėduonies ir dantenų uždegimo (gingivito) tikimybę. Kramtant tabaką net 4 kartus greičiau genda dantų kaklelių paviršius;
- Atsiranda burnos gleivinės pažeidimų;
- Alkoholis skatina virš dantenų ir po jomis esančių akmenų susidarymą;
- Didėja burnos gleivinės sausumas;
- Atsiranda blogas burnos kvapas;
- Kinta dantų emalis, pagelsta dantys;
- Didėja parodontozės tikimybė, dėl kurios dantys pradeda kristi (tyrimais nustatyta, kad 42 proc. rūkančiųjų, sulaukę 60 metų, netenka visų dantų);
- Didėja burnos ertmės vėžio atsiradimo tikimybė.
- Dantys valomi 2–3 minutes, o skaičiuojant judesius – po 8–10 judesių vienai dantų porai;
- Dantys valomi mažiausiai 2 kartus per dieną: ryte ir vakare;
- Tinkamas dantų pastos ir šepetėlio parinkimas;
- Tarpdančių valymas siūlu;
- Dantų šepetėlio keitimas kas 2–3 mėnesius;
- Liežuvio apnašų valymas ryte ir vakare;
- Reguliarus lankymasis pas odontologą du kartus per metus.
Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą Lolita Gulbinaitė