KVIEČIAME GAMINTOJUS PAŽENKLINTI SAVO PRODUKCIJĄ “RAKTO SKYLUTĖS” SIMBOLIU
Kviečiame Joniškio rajono įmones ir ūkininkus, kurie vykdo maisto gamybą, paženklinti savo produkciją “Rakto skylutės” simboliu.
Simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. Toks produktų gerinimas būtinas, nes Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai rodo, kad gyventojų mityba jau daugelį metų skurdi, nesubalansuota ir nepalanki sveikatai – suvartojama ypač daug sočiųjų riebalų, angliavandenių ir druskos, bet per mažai daržovių, viso grūdo duonos. Nesubalansuota mityba skatina širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, nutukimą, 2-jo tipo cukrinį diabetą.
Rinkoje nuolat atsirandantys “Rakto skylutės” simboliu pažymėti maisto produktai naudingi taip pat ir šalies ekonomikai, nes plečia maisto produktų asortimentą, didina produktų vartotojų ratą, maisto gamintojams atveria naujas rinkas užsienyje, ypač Skandinavijos šalyse.
Lietuvoje šiuo metu notifikuotų maisto produktų, atitinkančių „Raktos skylutės“ kriterijus, yra 1169 produktų (sąrašas pateiktas čia). Tačiau maisto rinkoje kriterijus atitinkančių produktų yra kur kas daugiau. Tokius produktus maisto gamintojai gali įregistruoti ir paženklinti „Rakto skylutės“ simboliu nekeisdami produkto sudėties ir gamybos technologijos.
Maisto gamintojai, kurių gaminami produktai neatitinka „Rakto skylutės“ ženklinimo kriterijų, gali gerinti maisto produktų sudėtį (sumažinti cukraus, druskos, riebalų, sočiųjų riebalų ar padidinti skaidulinių medžiagų kiekį) ir pasiekti nustatytus kriterijus (kriterijų sąrašas pateiktas čia).
Norint įregistruoti naują „Rakto skylutės“ kriterijus atitinkantį produktą susisiekite Tel. (8 426) 60537 El. p. joniskis.sveikata@gmail.com
Simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. Toks produktų gerinimas būtinas, nes Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai rodo, kad gyventojų mityba jau daugelį metų skurdi, nesubalansuota ir nepalanki sveikatai – suvartojama ypač daug sočiųjų riebalų, angliavandenių ir druskos, bet per mažai daržovių, viso grūdo duonos. Nesubalansuota mityba skatina širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, nutukimą, 2-jo tipo cukrinį diabetą.
Rinkoje nuolat atsirandantys “Rakto skylutės” simboliu pažymėti maisto produktai naudingi taip pat ir šalies ekonomikai, nes plečia maisto produktų asortimentą, didina produktų vartotojų ratą, maisto gamintojams atveria naujas rinkas užsienyje, ypač Skandinavijos šalyse.
Lietuvoje šiuo metu notifikuotų maisto produktų, atitinkančių „Raktos skylutės“ kriterijus, yra 1169 produktų (sąrašas pateiktas čia). Tačiau maisto rinkoje kriterijus atitinkančių produktų yra kur kas daugiau. Tokius produktus maisto gamintojai gali įregistruoti ir paženklinti „Rakto skylutės“ simboliu nekeisdami produkto sudėties ir gamybos technologijos.
Maisto gamintojai, kurių gaminami produktai neatitinka „Rakto skylutės“ ženklinimo kriterijų, gali gerinti maisto produktų sudėtį (sumažinti cukraus, druskos, riebalų, sočiųjų riebalų ar padidinti skaidulinių medžiagų kiekį) ir pasiekti nustatytus kriterijus (kriterijų sąrašas pateiktas čia).
Norint įregistruoti naują „Rakto skylutės“ kriterijus atitinkantį produktą susisiekite Tel. (8 426) 60537 El. p. joniskis.sveikata@gmail.com